R

16 Mayıs 2010 Pazar

Nasr suresi tefsiri.......

                                     NARS SURESİNİN
     Rahman ve rahim olan ALLAh'ın adıyla(başlıyorum).
1: ALLAh'ın yardımı ve zafer geldigi.
2: Ve insanların bölük bölük ALLAh'ın diline girmekte olduklarını gördüğün vakit.
3: Rabbine hamd ederek O'nu hehbih et ve O'ndan mağfiret dile çünkü o,tevbeleri çok kabul edendir.

Nasr suresi Medine'de nazil olmuştur.üç ayettir.peyganber Efendimiz (s.a.v.)'e ALLAHÜ TEALA'nın (c.c)yardımı ile zafere ulaşmayı müjdeledigi için bu isim verilmiştir.
1:Ey peyganberlerin efendisi! Sana Allahü Teala'nın (c.c)yardımının ortaya çıktıgı ve Mekke'nin fethi ile beraber daha başka nice fetihlerin ve zaferlerin kazanılmaya başlandıgı vakit,
2:Ve insanların (bütün Araplar'ın ve daha başka nice kavimlerin) bölük bölük Allahü Teala'nın (c.c) dinine girmekte oldugunun gördügün vakit,
(isla'ın ilk vakitlerinde insanlar birer birer,ikişer ikişer islam'a girerlerdi.Bu ayetteki (efvaca) kelimesinde murat savaşmadan kalabalık cemaatlerin (MEKKE,TAİF,yemen ve diger arap kabileleri)islam'a girmeleridir.)
3:Atık ey Habibibim! sen böyle bir yardıma, fetih ve zafere muvaffak oldugun vakit sana bu nimeti,muvaffakiyeti ihsa eden Rabbine hamd ederek O'nu teshih et. Her türlü noksan sıfatlardan uzak olan Allahü Teala'ya şükederek O'nu yüceltmeye devam et ve O'ndan magfiret dile.şüphe yok ki O,tevbeleri çok kabul edendir.Mükellef kullarının tevbelerini onları yarattıgı günden beri kabul etme lütfünde bulunmuştur.Artık her tevbe eden kimse, tevbesinin Allahü Teala(c.c) tarafından kabul olunmasını ümit etmelidir.
Bu ayet-i kerimede şuna işaret vardır:Bir kul,ne kadar abid(ibadet edici), itaatkar olmuş olsa bile, yine de kendi amelini,yaptıgı kulluk görevini noksan görmelidir. Nefsini yenmelidir.Elinden geldigince hamd ve senadan,tesbih ve takdisten geri durmamalı,Allahü Teala'nın (c.c) magfiretine olan ihdiyacını bilmelidir.
İşte, peyganber Efendimiz(s.a.v.)'de masum oldugu halde gece ve gündüz yüz kere istigfarda bulunurdu.Ahirete göç etmesinden önce .
Yüce  yaratan insanlara ögütü azgınlıgı  yasaklamıştır.(İYLİĞİ EMRETMİŞTİR  )insan ogluna  emretmiştir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder